TORTILLA alá PIZZA
Ingredience:
- tortilla
- drcená rajčata nebo rajčatové pyré
- mozzarella
- oregano
- provensálské koření
- špenát, šunka nebo jiné ingredience dle své chuti
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup:
Na tortillu naneseme drcená rajčata a všechny ingredience dle své chuti a fantazie, posypeme kořením a lehce pokapeme olivovým olejem. Dáváme do předehřáté trouby na 150 - 180 stupňů Celsia zhruba na 2 minutky zapéct.
Tip na klasické těsto na pizzu
Ingredience:
- 30 gramů čerstvého droždí
- 125 ml vlažné vody
- 500 gramů hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- mouka na vál
- olivový olej
Droždí rozdrobíme v misce vlažné vody, přidáme 2 až 3 lžíce mouky a rozmícháme kvásek. Přikryjeme ho utěrkou a necháme 30 minut na teplém místě vzejít. Zbylou mouku prosejeme na vál a zapracujeme kvásek. Mírně osolíme a důkladně hněteme, až vnikne pevné, ale ještě stále měkké těsto. Zpracováváme je dalších 10 minut, aby bylo velmi pružné. Postupně přidáváme vlažnou vodu. Těsto pak rozdělíme na 4 stejně velké díly, posypeme moukou a přikryté dáme na teplé místo vykynout na 2 hodiny.
Na pomoučeném válu čtvrtky těsta rozválíme nebo roztáhneme rukou na půl centimetru silné kulaté pláty. Plech vymažeme olejem, pizzy na ně položíme a obložíme přísadami dle své chuti. Pečeme v předehřáté troubě při velmi vysoké teplotě (asi 250 - 280 stupňů Celsia) 15 až 20 minut. Mě se osvědčilo toto těsto do pizza pece na grilu, kde je v peci opravdu hodně vysoká a konstantní teplota.
Inspirace místem: Itálie, Mexiko