TORTILLA alá PIZZA

19.03.2021
Tuto netradiční, ale perfektně vypadající pizzu, jsme obhlídla u Zdeňka Pohlreicha... Je to taková chytrá vychytávka pro ty, co se dlouho trápí, jak má vypadat originální těsto na tradiční pizzu. Tentokrát postačí mít doma v záloze balení větších tortilla placek a vše budete mít doslova za minutku vykouzleno.

Ingredience:

  • tortilla 
  • drcená rajčata nebo rajčatové pyré
  • mozzarella
  • oregano
  • provensálské koření
  • špenát, šunka nebo jiné ingredience dle své chuti
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:

Na tortillu naneseme drcená rajčata a všechny ingredience dle své chuti a fantazie, posypeme kořením a lehce pokapeme olivovým olejem. Dáváme do předehřáté trouby na 150 - 180 stupňů Celsia zhruba na 2 minutky zapéct. 

Tip na klasické těsto na pizzu

Ingredience:

  • 30 gramů čerstvého droždí
  • 125 ml vlažné vody
  • 500 gramů hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • mouka na vál
  • olivový olej

Droždí rozdrobíme v misce vlažné vody, přidáme 2 až 3 lžíce mouky a rozmícháme kvásek. Přikryjeme ho utěrkou a necháme 30 minut na teplém místě vzejít. Zbylou mouku prosejeme na vál a zapracujeme kvásek. Mírně osolíme a důkladně hněteme, až vnikne pevné, ale ještě stále měkké těsto. Zpracováváme je dalších 10 minut, aby bylo velmi pružné. Postupně přidáváme vlažnou vodu. Těsto pak rozdělíme na 4 stejně velké díly, posypeme moukou a přikryté dáme na teplé místo vykynout na 2 hodiny. 

Na pomoučeném válu čtvrtky těsta rozválíme nebo roztáhneme rukou na půl centimetru silné kulaté pláty. Plech vymažeme olejem, pizzy na ně položíme a obložíme přísadami dle své chuti. Pečeme v předehřáté troubě při velmi vysoké teplotě (asi 250 - 280 stupňů Celsia) 15 až 20 minut. Mě se osvědčilo toto těsto do pizza pece na grilu, kde je v peci opravdu hodně vysoká a konstantní teplota.

Inspirace místem: Itálie, Mexiko