SLÁVKY NA VÍNĚ

01.02.2021

Slávky na víně jsou mým oblíbeným pokrmem, kterým vždy zavzpomínám na středomořskou kuchyni. Znám kolem sebe lidi, kteří se jim vyhýbají, protože mají strach z jejich přípravy. Přitom je to tak snadné...

Nejdůležitější na tom všem je, aby hlavní surovina - slávky - byly co nejčerstvější a byly vysoké kvality. V tomto směru se nevyplatí šetřit. I když mohou prozradit, že díky Rohlíku je můžete koupit i velmi levně, v tom prémiové kvalitě, kdy nakonec jedna porce takového luxusního pokrmu nebude stát více než 40 korun... :-)

Slávky jsou základem pro mnohá jídla z mořských plodů ve španělské, portugalské, francouzské, holandské, belgické a italské kuchyni. Obsahují málo kalorií, jsou zdrojem minerálních solí, železa, vitamínu A, B, C, D a bílkoviny. 

V tomto případě platí, že méně je více na chuti...

Ingredience:

  • 1000 gramů čerstvým mořských slávek 
  • 250 ml bílého nebo růžového vína
  • muškátový ořech
  • svazek čerstvé petržele
  • česnek, malá chili paprička
  • pepř a sůl na dochucení
  • olivový olej
  • citrón nebo limeta

Postup:

Slávky necháme chvíli odmočit ve slané čisté vodě, následně propereme. Ty škeble, které vyplavou na povrch hladiny, vyhodíme. Stejně tak, pokud je lastura nějak porušená. 

Následně si na rozpáleném olivovém oleji orestujeme rozmačkaný česnek - zhruba 4 až 5 stroužků a pokud chceme mít pokrm pikantnější, přidáme nakrájenou chili papričku. Následně vsypeme do hluboké pánve slávky, orestujeme a zalijeme vínem. Necháme lehce odpařit, zasypeme nakrájenou petrželkou, pokapeme citrónem (limetou) a zaklopíme pokličkou. Vaříme krátce (zhruba 3 minuty). Dochutíme jemně nastrouhaným muškátovým ořechem, solí a pepřem.

Podáváme s bílým pečivem a citrónem. Vhodný je toust, bageta, focaccia nebo tortila. 

    Inspirace místem: Středomoří - Itálie, Španělsko