ŠAFRÁNOVÉ RIZOTO
Ingredience:
- 200 g rýže na risotto jako Carnaroli, Arborio,Vialone apod.
- 2 drobně nakrájené šalotky
- 1 lžíce olivového oleje
- 150 gramů slaninky nebo šunky (lze nahradit i krevetami)
- šafrán
- 150 ml suchého bílého vína
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 60 g másla
- 50 g strouhaného parmezánu
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
Postup:
V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme jemně nakrájenou šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme rýži a ze všech stran orestujeme. Zalijeme vínem a necháme víno odpařit. Osolíme a opepříme. Poté vše zalijeme horkým vývarem tak, aby byla rýže ponořena, přidáme šafrán a zvolna vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Při vaření určitě nezapomínejte na míchání a často promíchejte. Postupně pak dolévejte také zbytek vývaru a nechejte odpařit.
Když je rýže na zkus a vývar odpařený, sundáme z plotýnky a vmícháme máslo, případně osmaženou slaninku. Nakonec přidáme parmezán, ještě promícháme a ihned servírujeme.
Základní šafránové rizoto se ale skvěle hodí k mořským plodům. Je výborné s krevetami, které před podáváním ogrilujeme s chilli.
Inspirace místem: Itálie