ŠAFRÁNOVÉ RIZOTO

29.03.2022
Rizoto je jednoduché na přípravu, navíc velmi dobře zasytí a dá se s ním i krásně experimentovat v chuti. Mám ráda italskou verzi rizota, které je krémové... a když šafránové, tak z pravého šafránu... Nepochybně se do rizota i k němu pak hodí lahodné bílé víno...

Ingredience:

  • 200 g rýže na risotto jako Carnaroli, Arborio,Vialone apod.
  • 2 drobně nakrájené šalotky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 150 gramů slaninky nebo šunky (lze nahradit i krevetami)
  • šafrán
  • 150 ml suchého bílého vína
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 60 g másla
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru

Postup:

V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme jemně nakrájenou šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme rýži a ze všech stran orestujeme. Zalijeme vínem a necháme víno odpařit. Osolíme a opepříme. Poté vše zalijeme horkým vývarem tak, aby byla rýže ponořena, přidáme šafrán a zvolna vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Při vaření určitě nezapomínejte na míchání a často promíchejte. Postupně pak dolévejte také zbytek vývaru a nechejte odpařit. 

Když je rýže na zkus a vývar odpařený, sundáme z plotýnky a vmícháme máslo, případně osmaženou slaninku. Nakonec přidáme parmezán, ještě promícháme a ihned servírujeme.

Základní šafránové rizoto se ale skvěle hodí k mořským plodům. Je výborné s krevetami, které před podáváním ogrilujeme s chilli. 

Inspirace místem: Itálie