MECHOVÝ DORT
Les, zelený mech, lesní ovoce... Tento mechový dort nejenže dobře vypadá, ale překvapivě i velmi dobře chutná. Přitom osloví i odpůrce zeleného špenátu, který tvoří hlavní ingredienci tohoto netradičně vypadajícího dortu. Vůbec nemusíte mít obavy, že by špenát způsobil nějakou neobvyklou chuť. Naprosto nic nepoznáte, naopak korpus je vláčný, svěží a chuťově vynikající. V kombinaci s mascarponovým krémem ochuceným malinami je vynikající. Postup je snadný, nepotřebujete ovládat žádné speciální cukrářské umění...
Ingredience:
Korpus:
- 50 ml rostlinného oleje (řepkový)
- 350 gramů čerstvých špenátových listů (případně jedno balení zmraženého špenátu)
- 50 - 80 ml mléka
- 120 gramů krystalového cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 3 vejce
- 250 gramů hladké mouky
- 2 lžíce prášku do pečiva (zhruba jedno balení 12 - 15 gramů)
Krém:
- 400 gramů mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- vanilkový extrakt
- přepasírované maliny - 250 gramů
- marmeláda na promazání korpusu - doporučuji šípkovou
- čerstvé ovoce na dozdobení
Postup:
Korpus - špenát rozmixujeme postupně s olejem. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny, následně přimícháme postupně a pomalu rozmixovaný špenát a mléko, aby vznikla řídká směs. Do směsi pomalu vmícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Pečeme zhruba 40 minut na 180 stupňů Celsia ve formě o průměru 20 centimetrů. Dno i boky formy vyložíme pečícím papírem. Formu vkládáme do vyhřáté trouby. Zda je korpus upečený, vyzkoušejte špejlí. Po upečení nechejte chvíli vychladnout ve formě.
Krém - všechny ingredienci vyšleháme dohromady. Jednotlivé ingredience musí mít před šleháním stejnou teplotu. Překrojený korpus promažete marmeládou a krémem. Horní část dortu seřízněte a z korpusu vytvořte drobenku. Hotový dort celý potřete krémem a nakonec posypte drobenkou. Finální dozdobení už je na Vás - můžete dát čerstvé ovoce, figurky z marcipánu nebo ho nechat jen "mechový".
Inspirace: Česká republika - Třeboňsko a jeho lesy plné borůvek a mechu