MASOPUSTNÍ KOBLIHY

14.02.2021

Únor mám spojený se spoustou vzpomínek. Nejen, že je to měsíc mého narození, ale také se u nás doma připomínal masopust. A babička Maruška ho vždy náležitě "oslavila" skvělými koblížky. Letos nastal čas, kdy jsem musela její recept vzkřísit a znovu obnovit tuto letitou tradici... Přiznám se, nad její krásnou omaštěnou kuchařkou psanou rukou mi ukáply i slzy... A ještě jsem měla dilema, jak asi velké množství droždí tehdy koupila za 50 haléřů...

Tak tedy, jak na skvělé domácí koblížky? Stačí toho mít opravdu v zásobách jen málo. Důležité je droždí, výběrová hladká mouka, máslo, mléko, žloutky, trocha cukru a rumu. Pak už to půjde skvěle od ruky. 

Ingredience:

  • 40 gramů droždí 
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 500 gramů hladké mouky
  • 50 gramů másla
  • 50 až 80 gramů cukru (záleží, jak moc chcete mít koblihy sladké)
  • špetka soli
  • trocha citrónové kůry
  • 3 lžíce rumu
  • 1 litr oleje nebo 0,7 kg sádla na smažení (a pár koleček mrkve)

Postup:

Droždí rozetřete v malé misce s cukrem na tekutou kaši. Poté přilejete do misky polovinu vlažného mléka a přidáte jednu lžíci mouky. Vše krátce promíchat, zakrýt utěrkou a nechat deset minut stát při běžné pokojové teplotě. Doporučuji větší mísu nebo hrnek, aby vám kvásek neutekl jako v pohádce "Hrnečku vař!". Kvásek by měl mít po chvilce krásnou pěnu a měl by být aktivní.

Během této chvíle si rozetřete máslo s cukrem. Po chvíli intenzivního pracování se obě ingredience přetvoří v máslovou pěnu, do které vmícháte rum, tři žloutky, špetku soli a citrónovou kůru.

Do hnětací mísy si pak vsypete mouku, přidáte kvásek, rozetřenou směs másla a všech dalších surovin a začnete těsto propracovávat s tím, že do něho postupně dolejete i zbytek vlažného mléka. Hněteme tak dlouho, až vypracujeme hladké, hebké, vláčné a ne příliš lepivé těsto. Pokud máte robota, tak je tento proces daleko snazší, než ruční hnětení. Poté těsto překryjeme utěrkou a necháme až 1,5 hodiny kynout.

Vykynuté těsto vyklopíte na pracovní vál posypaný moukou, rozválíte na na plát vysoký asi 1,5 centimetru a poté z něho vykrajujeme koblihy. Ideální je vykrajovátko na koblihy nebo sklenička o průměru zhruba 6 centimetrů. Při smažení se totiž koblihy ještě zvětší. 

Vykrojená kolečka necháme přikrytá utěrkou znovu asi 20 minut kynout a až následně je začneme smažit. Olej nebo sádlo je dobré rozpustit v ne příliš vysokém, ale naopak širším kastrolu. Při smažení do rozpáleného sádla nebo oleje (já preferuji domácí sádlo) krájím ještě kolečka mrkve, aby se tuk nepřipaloval. Koblihy pak do oleje dáváme horní nakynutou stranou dolů. Smažíme zhruba 5 až 6 koblížků naráz, rychle je přiklopíme poklicí a smažíme zhruba 2 minuty, pak odstraníme poklici, otočíme na druhou stranu a dosmažíme je už jen zhruba 1 minutu. 

Koblihy necháme okapat a až následně je plníme dle chuti marmeládou, nugátovým krémem nebo je podáváme jen pocukrované nebo se zakysanou smetanou. Z daného množství surovin jsme u nás doma nasmažili 40 koblížků a ze zbytku vykrojeného těsta dcera upletla dvě malé krásné pletýnky, které pak obalila po usmažení ve skořicovém cukru.

Inspirace místem: domov a rodná Morava