JABLEČNÝ KOLÁČ
Ingredience:
Těsto:
- 40dkg hladké mouky
- 1 celá Hera (máslová)
- 1 prášek do pečiva
- 7 polévkových lžic citrónové šťávy
- 3 vejce
Náplň:
- 1 kg jablek
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový lusk
- 60 gramů kukuřičného škrobu
- 2 lžíce krystalového cukru (dle kyselosti jablek)
Zdobení:
- mletý cukr nebo levandulový cukr, jedlé květy nebo bylinky
- k podávání šlehačka
Postup:
Z ingrediencí na těsto umícháme a vyhněteme těsto, které po zpracování v rukách necháme zabalené v potravinářské fólii odpočinout tak hodinku v ledničce. Mezitím si připravíme náplň. Jablka zbavíme slupky a jádřinců, nastrouháme na hrubém struhadle. Vymačkáme přebytečnou šťávu, přidáme zrníčka z jednoho vanilkového lusku, jedno balení vanilkového cukru a dle kyselosti jablek ještě dochutíme krystalovým cukrem. Nakonec do náplně vmícháme kukuřičný škrob.
Vychlazené těsto rozdělíme na dva díly. Já při pečení používám kulatou keramickou formu, kterou předem vymastím máslem, vysypu hrubou moukou. Následně celou formu vyložím prvním plátem rozváleného těsta, které přehrnu až přes okraje formy. Náplní vyplním celou formu. Pak koláč po povrchu zakryji druhým dílem těsta vyváleným na tenký plát. Přebytečné těsto se odkrojí a po povrchu se lehce propíchne vidličkou, aby měla kudy při pečení unikat pára.
Peču v předehřáté horkovzdušné troubě na 150 až 180 stupňů Celsia po dobu cca 30 minut. Následně se upečený koláč nechá ve formě vychladnout a poté se vyklopí na podnos. Nakonec je možné ho pocukrovat a ozdobit bylinkami. Při servírování doporučuji doplnit neslazenou domácí šlehačkou.
A jedno malé doporučení... Upečte ho třeba v pátek a naprosto dokonalý bude v neděli, kdy těsto lehce zkřehne jablečnou náplní a bude se dezert doslova rozplývat na jazyku...
Inspirace místem: Morava