DORTÍK PAVLOVA

05.12.2021

Vypadá jako malý bílý obláček a na jazyku se pomalinku rozpouští. Něžným dortík Pavlova okouzlíte každého, kdo má rád lehkost, intenzivní chuť krému a nejrůznějších ingrediencí. Jeho příprava vypadá složitě, ale nebojte se. Chce to jen trpělivost a pár cviků...

Ingredience:

Korpus:

  • 150 g bílků (z cca 4 vajec)
  • 200 g cukru krupice
  • 2 lžíce citronové šťávy (nebo vinného octa)
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • špetku soli

Krém na zdobení:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání (33%)
  • ovoce - rozmixované, rozvar apod. (nebo karamel, čokoláda apod.) - podle toho, jakou příchuť má krém mít

Postup:

Bílky vyšleháme se špetkou soli. Místa, v níž se šlehá musí být velmi řádně odmaštěná a čistá, aby nám vznikla tuhá pěna z bílků. Ty šleháme zhruba 2 minuty, poté zvedneme otáčky a šleháme další 3 minuty, přitom každou minutu přisypeme jednu třetinu z celkového množství cukru. Poté naplno šleháme dalších 5 minut, až do doby, kdy se na metle šlehače tvoří pevná špička. Poté přidáme do hmoty z bílků škrob, ten vmícháme už jen stěrkou a pomalu tzv. překládáním v jednom směru. Nakonec jemně vmícháme pár tahy i citronovou šťávu (lze nahradit vinným octem).

Směs naplníme do cukrářského sáčku s velkou špičkou a na plech s připraveným pečícím papírem vytvoříme z hmoty malá hnízda, tedy vytvoříme nejprve dno a poté dokola stěny. Pavlovy pak vložíme do trouby, kterou jsme předem rozehřáli na 150 °C , po vložení stáhneme teplotu na 120 °C a sušíme 55 minut. Poté vypneme troubu, NEOTVÍRÁME troubu ani v průběhu pečení a ani poté, pouze vypneme troubu a necháme zde do vychladnutí při zavřených dvířkách, teprve po vychladnutí vyjmeme. Doporučuji proto péci den předem.

V den, kdy budeme Pavlovy podávat, si připravíme krém. Záleží na Vaší fantazii a chuti. Před zdobením krémem dávám do dortíků je jemnou ovocnou náplň - například rozmixované ovoce (jahody, borůvky, maliny apod.), zdobím krémem a nakonec ještě ozdobím i samotný krém.

Inspirace: léto a čerstvé ovoce