BYLINKOVÝ CHLÉB

31.12.2024
Skládaný bylinkový chléb je jednoduchý na přípravu, skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému masu nebo jen tak k zakousnutí při skleničce vína či piva. Experimentovat můžete i v chuti, když přidáte bylinky dle své libosti a rozmanitosti. 

Ingredience:

  • 600 g hladké mouky, plus něco na pomoučení válu
  • 300 g vlažné vody
  • 1 kostka čerstvého droždí (40 gramů)
  • 1/2 čajové lžičky cukru
  • 2 čajové lžičky soli
  • 50 gramů oleje (slunečnicový ideální)
  • olej na vymazání pekáčku

Bylinkové máslo:

  • 2 stroužky česneku
  • 80 g cibule (1 střední cibule)
  • 3 stonky čerstvé petržele, jen lístky
  • 3 stonky čerstvé bazalky, jen lístky
  • 120 g másla, na kousky
  • 1 čajová lžička soli

Postup:

Do mixovací nádoby vložte mouku, vodu, droždí, cukr, sůl a olej a vyhněťte kvalitní těsto. Nechte vykynout v nádobě zhruba 30 minut. Těsto následně přendejte na pomoučený vál a vyválejte obdélník přibližně o velikosti pečícího plechu. Rozehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a zapékací misku vymažte olejem.

Do mixéru (nebo sekáčku) vložte 2 stroužky česneku, cibuli na dvě půlky, petržel, bazalku a mixujte. Máslo vložte do kastrůlku, mírně zahřejte, vložte do něho rozmixovanou směs bylinek, česneku a cibule, přidejte sůl a zahřejte zhruba na teplotu 60 stupňů Celsia.

Rozválené těsto potřete směsí s máslem, nakrájejte těsto na 5 centimetrů široké proužky. Proužky pak skládejte do vymazané pečící nádoby jako tahací harmoniku, položte těsně vedle sebe a nechejte před pečením ještě 15 minut kynout. Pečte zhruba 25 - 30 minut na 200 stupňů Celsia a podávejte teplé nebo studené.

Inspirace místem: Itálie