BYLINKOVÝ CHLÉB
Ingredience:
- 600 g hladké mouky, plus něco na pomoučení válu
- 300 g vlažné vody
- 1 kostka čerstvého droždí (40 gramů)
- 1/2 čajové lžičky cukru
- 2 čajové lžičky soli
- 50 gramů oleje (slunečnicový ideální)
- olej na vymazání pekáčku
Bylinkové máslo:
- 2 stroužky česneku
- 80 g cibule (1 střední cibule)
- 3 stonky čerstvé petržele, jen lístky
- 3 stonky čerstvé bazalky, jen lístky
- 120 g másla, na kousky
- 1 čajová lžička soli
Postup:
Do mixovací nádoby vložte mouku, vodu, droždí, cukr, sůl a olej a vyhněťte kvalitní těsto. Nechte vykynout v nádobě zhruba 30 minut. Těsto následně přendejte na pomoučený vál a vyválejte obdélník přibližně o velikosti pečícího plechu. Rozehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a zapékací misku vymažte olejem.
Do mixéru (nebo sekáčku) vložte 2 stroužky česneku, cibuli na dvě půlky, petržel, bazalku a mixujte. Máslo vložte do kastrůlku, mírně zahřejte, vložte do něho rozmixovanou směs bylinek, česneku a cibule, přidejte sůl a zahřejte zhruba na teplotu 60 stupňů Celsia.
Rozválené těsto potřete směsí s máslem, nakrájejte těsto na 5 centimetrů široké proužky. Proužky pak skládejte do vymazané pečící nádoby jako tahací harmoniku, položte těsně vedle sebe a nechejte před pečením ještě 15 minut kynout. Pečte zhruba 25 - 30 minut na 200 stupňů Celsia a podávejte teplé nebo studené.
Inspirace místem: Itálie